Leeftijd en puzzelen – zo zit het

Dat puzzelen zowel onwijs leuk als leerzaam is, wist je vast al. Maar weet je ook welke puzzel geschikt is voor welke leeftijdscategorie? Vanwege de enorme keuze is dat nog best lastig. Dat snappen wij ook! Juist daarom vind je hieronder de geschikte puzzels voor een leeftijdscategorie.

Zo weet jij straks precies welke puzzel je je kleine nichtje of neefje cadeau kunt doen.

Puzzels voor de geschikte leeftijd

Voor de dreumesen

Kindjes tot 2 jaar kunenn natuurlijk nog geen legpuzzel van 3000 stukjes aan. Een vormenstoof is bijvoorbeeld een beter idee. Het is een doosje met een deksel waarin verschillende vormen zitten.

De bijbehorende vormen moet het kindje in het passende vakje stoppen. Ook een stapelaar is een leuk idee voor een klein kindje.

En wat denk je van een voelpuzzel?

Het kindje kan een blokje optillen en er komt een dierenvacht achter vandaan. Zo leert de dreumes niet alleen puzzelen maar gelijk kennis te maken met verschillende dieren.

Voor de peuters

Bij de iets oudere kindjes in de leeftijd van 2 en 3 jaar, kun je beginnen met een inlegpuzzel. Een inlegpuzzel bestaat uit houten vormpjes die op het bijpassende plekje in het houten frame moeten komen. Op die manier stimuleer je de motoriek van het kindje.

Gaat dat goed?

Dan kun je beginnen met een alfabetpuzzel om ze gelijk kennis te laten maken met de vormen van letters. Maar ook vloerpuzzels en ‘gewone’ puzzels zijn een uitstekende keuze. Houd de richtlijn aan van 35 stukjes per puzzel in deze leeftijdscategorie.

Voor de kleuters

Kindjes in de leeftijd van 4 tot en met 6 kunnen al beter puzzelen. In deze leeftijdscategorie kun je heel goed beginnen met een echte puzzel. Wel raden we aan om voor een puzzel met maximaal 100 stukjes te gaan.

Er zijn onwijs leuke puzzels met afbeeldingen van favoriete films, tv-programma’s en Disney figuren.

Wat denk je bijvoorbeeld van een puzzel met Elsa van Frozen erop? Of een puzzel van PAW Patrol. De opties zijn eindeloos.

Voor de schoolkinderen

In deze leeftijdscategorie van 7 tot en met 10 kunnen de kinderen al goed puzzelen. Puzzels met 200 stukjes zal de kinderen zonder problemen afgaan. Lukt dat al goed? Dan kun je doorgaan met 500 stukjes. En lukt zelfs dat, dan kun je naar een puzzel met nog meer stukjes.

Wat denk je bijvoorbeeld van de Jan van Haasteren puzzels? Deze puzzels zijn dan goed te maken door de schoolkinderen.

Al met al is het belangrijk om een puzzel te kiezen die bij de leeftijdscategorie past. Maar let daarnaast op de kwaliteiten van het kind zelf. Want misschien kan een kindje van 6 al een puzzel van Jan van Haasteren maken, terwijl een ander kindje uit dezelfde klas niet meer kan dan een vloerpuzzel.

Niks mis mee, maar let op het kunnen van het kindje en je scoort een perfecte puzzel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 + 1 =